Cosplay – vad är det?

cosplay

Cosplay handlar egentligen om att klä ut sig till olika karaktärer ur dagens populärkultur. Det kan innefatta allt ifrån karaktärer ifrån vanliga filmer till tecknade manga serier. Det förekommer även tävlingar som är mycket prestigefyllda att vinna för de med ett stort intresse.

De som gillar att klä ut sig till karaktärer ifrån vanliga spelfilmer, japansk anime och manga, eller andra serietidningar, kallas för cosplayers. Communityn har växt mycket under de senaste åren och har idag tagit plats på många stora events som till exempel amerikanska Comic-Con eller vårt svenska spelevent Dreamhack. Vissa skapar och klär ut sig enbart för sitt höga nöjes skulle, men det finns även de som gör det mer seriöst och som flitigt strävar efter att placera sig bra på olika sorters tävlingar där kostymerna bedöms.

De som sysslar med cosplay brukar ofta vara väldigt välkomnande och hjälpsamma när nya människor vill ansluta sig till communityn, även om det såklart förekommer en del intriger mellan rivaler i tävlingssammanhang.

När du nu fått vetskap om vad cosplay är finns en chans att ett intresse vaknat hos dig att ge dig i kast med att skapa din alldeles egna outfit. Vi rekommenderar dock att du tar det lite lugnt i början och att du inte gör allt på egen hand. Faktum är att halloweenkläder eller liknande produkter kan fungera bra som bas för din allra första cosplay kostym, även om det kanske inte blir exakt så som du egentligen önskat. Som med alla saker finns det en inlärningskurva även när det kommer till cosplay och det är därför svårt att göra riktiga mästerverk från grunden vid ditt första försök.