Indiespel – Stora spel från små företag

kontroller_247031155

Om du är intresserad av indiespel eller kanske inte riktigt vet vad det är för något så har du hittat rätt. I texten nedan så kan du läsa om vad indiespel är för något och deras historia.

Under en lång tid så var det enbart kända företag med stora budgetar som skapade och släppte spel, detta gjorde att spelmarknaden blev full av spel som dessa företag ansåg skulle vara “normen” vilket resulterade i spel som var mer eller mindre likadana då alla följde samma mall. Det var då folk började att lägga märke till så kallade indie-utvecklarna vilket var mindre företag eller i vissa fall enbart en person som gjorde låg budget spel.

Då dessa spel kanske saknade hög grafik och orkestrerade ljudspår så hade de istället ett simpelt charmigt utseende med innovativa spelmekaniker samt att de ofta kom till ett rimligt pris till skillnad från de stora “triple-A” titlarna som dominerade marknaden.

Det var dock väldigt svårt för indie-utvecklare att tävla mot stora företag med enorma budgetar tills något som heter kickstarter blev känt. Kickstarter lät spelutvecklare att visa upp ett koncept på ett spel som de ville skapa och då kunde folk välja att stödja deras projekt genom att donera pengar till projektet. Detta gjorde att små företag med liten till ingen budget fick en ärlig chans skapa spelet som de alltid drömt om att skapa. Några kända indiespel som blev skapade tack vare kickstarter är det populära spelet Hyper Light Drifter och det succéartade spelet Undertale.